“Mitoni”, Slametan Pitungsasi Olehe Naliko Ibu Ngandhut ing Bebrayan Adat Jowo

Boso Jowo Kabar Desa

Indonesia minangka negara sing duwe macem-macem budaya lan agama sing dipercaya saben komunitas. Ana wong sing ngrasuk agama Islam, Kristen, Buddha, Hindu lan Konghuchu kasebar ing macem-macem wilayah kasebut utawa uga sawetara agama manggon ing sisih siji  lan sijine wilayah.

Iki kalebu ijol-ijolan budaya lan adat uga penyesuaian adat sing biasane dialami prekara-prekara agama, kayata pangeling-eling 7 wulan nalika wanita ngandhut nalika umur 7 wulan ngandhut.

Falsafah Jawa: Mitoni utawa acara pitung wulan pisanan umume ditindakake ing bebrayan Jawa. Acara Mitoni utawa tingkeban, yaiku prosesi tradhisional Jawa sing dituju marang ibu-ibu sing kandungane nganti umur pitung wulan ngandhut.

Khasanah Budoyo Jowo Naliko Kandhutan umur 7 sasi.

Kandhutan nalika umur 7 wulan, bayi sing ana ing jeroan ngalami owah-owahan pangembangan luwih cepet tinimbang ing umur 4 wulan, amarga umur 7 wulan yaiku umur persiapan awal kanggo proses kelahiran, ing endi ukuran lan bobot bayi nambah lan owah-owahan iki pengaruh maring kahanan bayi. Ibu-ibu sing biasane dadi luwih sering lara ing pinggul amarga ukuran bayi sing gede bakal nambah tekanan ing organ njero kayata sembelit lan ugo liyane.

Sakliyane ukuran lan bobote bayi sing ana ing jero kandungan sing tambah gedhe lan proporsi, kulit janin uga dilapisi karo lemak sing bakal ndadekake bayi dadi luwih panas nalika ana ing jero kandungan. Nalika umur 7 wulan ngandhut, getih wiwit mili ing jaringan kulit bayi supaya kulit sing kisut bakal mboko sithik. Ora mung iku, mripat lan kupinge uga wiwit tumindak lan malah mulai nampa rangsangan sing banjur dikirim menyang otak amarga tuwuh otak ing umur 7 wulan uga cepet banget

Proses jabang bayi kabentuk ono ing Rahim.

Kanthi akeh perkembangan lan tuwuh sing penting sing dialami bayi nalika umur 7 wulan ing kandungan, ditindakake 7 peringatan saben wulan supaya bebarengan ndedonga kanggo kesehatan, safety lan kelancaran bayi lan ibu sing ngemot. Kajaba iku, umur rahim sing wis ngancik 7 wulan uga duwe pantang dhewe kanggo ibune sing lagi ngandut utawa bapak kandung ing agama lan budaya sing ditrapake ing masyarakat.

Mitoni, tingkeban, utawa Pitungwulanan yaiku prosesi tradisional Jawa sing dituju marang wanita sing wis nglairake umur pitung wulan. Mitoni dhewe asale saka tembung “pitu” sing ateges nomer pitu. Sanajan mangkono, pitu uga bisa umpamake minangka pitulungan sing tegese mbantu, ing endi acara iki minangka pandonga sing bisa mbantu ibu-ibu sing lagi ngandhut. Saliyane njaluk donga supaya lancar ing kelairan, acara mitoni iki uga diiringi donga supaya ing sawijining dina bocah kasebut bakal dadi wong sing apik lan darmabakti marang sing kuoso ugo marang Bapak lan ibune.

 

Komentar Facebook

Tinggalkan Komentar dan Balasan